2024. aasta sisekujundustrendid – üllatavad värvikombinatsioonid

Heimtextili, Ambiente ja Milano disaininädalal paistsid silma rikkalikud ja julged värvikombinatsioonid, unikaalsed detailid, käsitöö ja keskendumine jätkusuutlikkusele.

"Üllatusmoment värvikombinatsioonides ja disainis on värskendav," räägib Susanna Björklund, kes on disainer ja trendianalüütik. Ta jagab oma tähelepanekuid kolmelt disainimessilt 2024. aasta disainitrendide kohta.

Rahvusvahelised disainimessid annavad väärtusliku ülevaate värvide ja trendide suundadest. Frankfurdis toimuv iga-aastane tekstiilimess Heimtextil paneb suurt rõhku jätkusuutlikkusele, samas kui tarbekaupade mess Ambiente tutvustab ka noorte talentide tööd. Milano disaininädal on aasta üks suurimaid disainisündmusi.

Värvid määratlevad meie ajastu

Me elame inforikkal ajastul, kus peaaegu kõike, mis toimub globaalsel disainimaastikul, saab koheselt vaadata veebis. Trendid tulevad ja lähevad ning arenevad pidevalt, lugematute variatsioonidega. Nagu kolmel messil märgatud, määratlevad meie ajastut jätkuvalt uued ja huvitavad värvid.

Pilt: Mutina Chamotte ja Mater plaadid

Kolmel messil oli eksponeeritud kõikvõimalikke värvitoone. Üldiselt tundub, et värvitrend on liikunud tagasihoidlikuma ja summutatud paleti poole, kus aeg-ajalt silmab ka eredaid toone. Huvitav keerdkäik tuleb sellest, kuidas erinevad värvid kokku põrkuvad ja segunevad. Kreemika ja pruunika kombineerimine erksate värvitoonidega tundub olevat hea kombinatsioon. Näiteks burgundiapunane sobib endiselt hästi paljude teiste värvitoonidega. 

Kõigil kolmel messil võis näha märgatavat trendi: kõik oranžid ja erinevad punased toonid paistavad selgelt silma, rohelised värvitoonid on aga andnud teed türkiissinisele ja erinevatele sinistele.

Puidust vaas, autor Didi NG Wing Yin
Meiseni kapp Nilufarile, autor Bethan Laura Wood
Cenota, colonna valamu, autor Agape

Kesksel kohal on jätkusuutlikkus

Lisaks värvidele tõstsid messid esile jätkusuutlikkuse tõusu kui iga disainiprotsessi olulist osa. Frankfurdi mess on alates 2010. aastast pühendunud käegakatsutavate sammude astumisele jätkusuutlikkuse suunas. Heimtextili mess rõhutas materjalide hankimise, disaini ja jätkusuutlikkuse teemat. Ümbertegemist ja upcycling`ut esitleti mõlemal messil loominguliselt.

Pilt - Polcha stuudio evolutsioonikollektsioon.

Prantsuse disainistuudio Polcha on spetsialiseerunud olemasoleva mööbli ümbertuunimisele. Näiteks kaunistasid nad tooli rebenenud kangastega, mis oli eelnevalt värvitud punase kapsa ja spinatiga. Giles Miller seevastu on meisterdanud keskkonnasõbralikud Fin ja Penny plaadid, kasutades veini, kanepi, kohvi, tubaka, küüslaugu ja viina tootmise kõrvalsaadusi.

 

Jätkusuutlikkus ja materjalide taaskasutus mõjutab värvivalikut

Rohkete värvide kasutamine ja nende ebatavaline segamine tundub uus ja värske. Värvitooni lisamine, mis traditsiooniliselt ülejäänud paletiga hästi ei sobi, võib kombinatsioonile üllatuslikult kaasaegse hõngu lisada. Teisest küljest kipub taimsete värvide kasutamise suurendamine kaasa tooma tagasihoidlikuma ja summutatud värvipaleti.

Norra Stuudio Sløyd disainib mööblit värvitud puidust ja igal detailil on mitu värvi. Hollandi Kooij Studio valmistab meltdown-laudu taaskasutatud plastist prototüüpidest ja värvitestidest, andes esemetele seeläbi kolmanda elu. Iga laud on unikaalne ning värvid osutuvad lõpptulemusena erinevaks. Mõlemad on messileiud Milanost.

Heimtextili messil jäi silma Simone Posti kujundatud vaip puuvillast prügiribadest. Kombineerides arvukaid värvitoone, oli lõpptulemuseks harmoonilise värvikombinatsiooniga vaip, mis sarnaneb traditsiooniliste Jaapani kimonodega.

Roggbif treppredel ja tool, autor: Studio Sløyd

Inimlik puudutus on suurepärane kontrast sotsiaalmeedia täiuslikkusele

Vastupidiselt virtuaalsele maailmale ning sotsiaalmeedias sageli lavastatud täiuslikkusele hinnatakse üha enam käsitööd ja inimlikku puudutust. Puudusi peetakse huvitavamaks kui veatut täiuslikkust. Isegi minimalistlikel puittoodetel on rikkalikud tekstuurid, unikaalsed kujundid ja ebatavalised detailid. Näiteks Milano messil näib Anna Maria Øfstedali ebatasaste jalgadega puidust laud justkui käsitsi nikerdatud.

Noorte disainerite töö annab sageli aimu, kuhu disainitrendid suunduvad ja näitus "Talent" on alati Ambiente messi tipphetk. Näiteks Simon Gehring kogub metsast puitu, et meisterdada leitud okste abil toolijalgu, mille tulemusena on iga tool ainulaadne ja looming asümmeetriline.

Plaadid on juba mõnda aega olnud sisekujunduses olulisteks elementideks ega näita tähelepanu keskpunktist tuhmumise märke. Plaatide kasutamine on lihtne viis konkreetsetele ruumidele värvi lisamiseks. Milanos tasub alati Mutinat külastada. Patricia Urquiola on kujundanud Mutina Mater ja Chamotte kollektsioonid, mis sisaldavad intrigeerivate kolmemõõtmeliste pindadega plaate ja tugevaid värviokmbinatsioone.

 

Liitu Tikkurila Pro Designeriga

Hea arhitekt, sisearhitekt, sisekujundaja ja projekteerija! 

Tikkurila Pro Designer on koht, kuhu kogume kasulikke artikleid, referentse ja loomingulisi ideid arhitektuuri ning sisekujunduse valdkonnast. Korraldame aeg-ajalt ka seminare, veebinare, väljasõite ja muid toredaid üritusi. Kui soovid uudistega kursis olla ja kutseid saada, siis telli meilt uudiskiri. 

Saadame uudiskirju umbes kord kvartalis. Kui soovid uudiskirja saamisest loobuda, siis saad oma tellimuse igal ajal tühistada.

OLE KURSIS UUDISTEGA JA LIITU PRO DESIGNERIGA
Liitu Pro Designeriga siin
on lisatud meelespeasse.
on eemaldatud meelespeast.
et